maanantai 16. lokakuuta 2017

Opiskelu liikunnanohjaajaksi

Näin blogini alkuun haluan kertoa tarkemmin, mitä opiskelen, missä ja miten. Lyhyesti sanottuna opiskelen liikunnanohjaajaksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Vierumäellä, mutta tämähän ei kerro vielä juuri mitään. Ajatuksenani on avata teille etenkin ensimmäistä opiskeluvuottani, joka on nyt takana päin. Varoitan, tästä tulee melkoinen tietopläjäys yhdellä kertaa, mutta yritän pitää tekstin mahdollisimman tiiviinä… Eli mennään suoraan asiaan.



Ensimmäinen lukuvuosi aloitetaan tutustumisjaksolla, jonka aikana on tarkoitus harjoitella ja oppia tulevia opiskelutapoja. Haaga-Helian opetustyyli poikkeaa nimittäin huomattavasti, siitä mihin useimmat ovat tottuneet esimerkiksi lukiossa. Meillä on joitakin yhteisiä luentoja teoriaopinnoista, mutta pääasiassa opinnot koostuvat erilaisista työelämään soluttautuvista projekteista, joita pääasiassa työstetään ryhmätöinä. Lisäksi osa luennoista on meidän itsemme toisillemme pitämiä luentoja.

Ensimmäisen vuoden opinnot syntyvät kolmesta eri kokonaisuudesta, jotka ovat kilpa- ja huippu-urheilu, kunto- ja terveysliikunta ja liikuntapalvelut. Jokaista näistä kokonaisuudesta opiskellaan samaan aikaan, mikä tuotti enemmän ja vähemmän hampaiden kiristelyä ja aikataulutus pulmia vuoden aikana. Suurin syy tähän oli aiemmin mainitsemani projektityöskentely. Jokaisessa kokonaisuudessa nimittäin työskennellään samaan aikaan eri pienryhmissä. Yksi kokonaisuus saattaa sisältää parikin eri ryhmässä tehtävää työtä samanaikaisesti. Tämähän tarkoittaa nopeasti laskettuna, että koko ajan oli käynnissä 3-6 erilaista projektia, joista jokainen tehdään eri työryhmän kanssa, mikä tietenkin loi omat haasteensa yhteisen aikataulun ja työajan löytämiselle. Puhumattakaan kymmenistä ensimmäisenä vuonna luoduista WhatsApp ryhmistä.

Mitä sitten konkreettisesti teimme vuoden aikana? Jokainen opintokokonaisuus sisältää tietyn määrän opintoja. Toisiin sisältöihin pääsee itse vaikuttamaan enemmän kuin toisiin, mutta ainakin näin jälkikäteen voin todeta, että monessa pääsin olemaan mukana.


Aloitetaanpa vaikka kilpa- ja huippu-urheilusta. Keskeisimpänä sisältönä tähän kuuluu tavallinen seuratyö. Saimme itse valita haluamamme seuran muutamista koulun asettamista vaihtoehdoista. Itse valitsi Heinolalaisen monilajiseuran, jossa päädyin ohjaamaan hiihtokoulua. Viimevuotinen työ jatkuu kohdallani edelleen, sillä tälle vuodelle minut pyydettiin koordinoimaan hiihtokoulutoimintaa. Lisäksi opintoihin kuuluu muutamia luentoja, sekä toisillemme pitämiä demotunteja eri aiheista, kuten toiminnallisesta alkulämmittelystä, koordinaatiosta ja nopeuden harjoittamisesta.

Kunto- ja terveysliikunnan opintokokonaisuus jaetaan kolmeen pienempään osaan. Nämä ovat lasten, aikuisten ja senioreiden liikunta. Lasten liikuntajaksolla perehdytään lasten liikuttamisen erityispiirteisiin ja erityisliikkujien tarpeisiin ja moninaisuuteen. Ohjauksia kertyy erityisluokalta ja 5-8 vuotiaiden lasten parista. Toinen jakso suoritetaan aikuisten kanssa, jolloin ohjataan tunteja laidasta laitaan sekä omalle ryhmällemme että Vierumäen henkilökunnalle. Itse ohjasin mm. pilatesta ja hiihtoa. Kolmas eli senioreiden liikunta toteutetaan yhdessä Lahden kaupungin kanssa. Tehtävänämme oli ohjata senioriliikunnan viikkotuntia, jossa tavoitteena oli senioreiden toimintakyvyn ja lihaksiston ylläpito.

Siten vielä viimeinen kokonaisuus, joka on minulle henkilökohtaisesti mieluisin ja kiinnostavin, eli liikuntapalvelut. Ensimmäisen vuoden syksy kului tämän kokonaisuuden osalta ns. Leijonan kita projektin parissa. Leijonan kidassa idea on sama kuin telkkarista näytettävässä Leijonan luola-ohjelmassa. Tehtävänä oli luoda Vierumäelle uusi liikuntapalvelu. Projektiin kuului palvelun tuotteistaminen eli sen keksiminen, markkinointi ja toteutus. Jakso päättyi Leijonan kitaan, jossa Vierumäen johto, oli arvioimassa luomiamme palveluita ja valitsi niistä itselleen mieluisimman toteutettavaksi Vierumäelle.

Keväällä liikuntapalveluissa on tapahtuman järjestämisen vuoro. Jälleen saimme koululta muutamia tapahtumia, joista pääsimme valitsemaan mitä haluamme järjestää. Kohdallani päätös oli selvä heti kun vaihtoehdot kuulimme, Power Cup. Power Cup on maailman suurin lasten ja nuorten lentopalloturnaus, joka järjestetään joka vuosi kesäkuun alussa Suomessa. Tehtävänämme oli luoda oheisohjelmaa pelien oheen. Lisäksi päädyimme tapahtumassa mm. järjestämään muotinäytöstä tapahtuman oheistuotteilla ja Suomi100-pisteelle lentopallon maailmanliigan peliin.

Siinäpä olisi ensimmäisen vuoden perusopinnot melko tiiviinä pakettina. Lisäksi vuoden aikana suoritin työharjoittelun Suomen luisteluliitolla Ice Skating Tour – luistelutapahtuman ohjaajana. Opintoihin kuuluu myös vapaavalintaisia opintoja, joiksi kelpaa lähes mitkä vain esimerkiksi liikuntaan tai markkinointiin liittyvät opinnot tai kurssit. Vapaavalintaisia opintoja suoritin luontomatkailun parissa. Kävin talvivaelluskurssilla Tuntsan erämaassa ja melontakurssilla Päijänteen kansallispuistossa.



Toisen vuoden opinnot koostuvat kahdesta itse valitusta opintokokonaisuudesta. Vaihtoehtoina ovat samat kolme kokonaisuutta, joita ensimmäisenä vuonna opiskellaan (kilpa- ja huippu-urheilu, kunto- ja terveysliikunta ja liikuntapalvelut) ja näihin perehdytään enemmän. Olen valinnut itselleni syksyksi liikuntapalvelut ja kevääksi kunto- ja terveysliikunnan. Kolmannelle vuodelle puolestaan valitaan enää yksi näistä kolmesta kokonaisuudesta, johon syvennytään. Kirjoitan teille myöhemmin postauksen siitä, mitä tällä hetkellä touhuan opinnoissani liikuntapalveluiden parissa. Jätetään se kuitenkin myöhemmäksi, jotta tämä teksti ei paisuisi aivan valtavan pitkäksi.

Onnittelut, jos jaksoit lukea tänne saakka. Toivon, että tästä tekstistä hyötyvät ja tänne ovat löytäneet etenkin ne, jotka pohtivat opiskelua liikunnanohjaajaksi. Jonkin verran opintojen sisällöt ja toteutustavat muuttuvat eri vuosina ja totta kai myös eri oppilaitoksissa. Liikunnanohjaajan amk tutkintoa tarjotaan Vierumäen lisäksi Kajaanissa ja Rovaniemellä. Seuraava hakuaika on taas keväällä 2018!

Palataan pian!

-Elina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti